(untitled) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2022)
У научном опусу Веселина Чајкановића заступљене су епске, лирско-епске и лирске народне песме, приповетке, предања и кратке говорне форме. Заједно са широко обухваћеном фолклорном грађом, умотворине су важне за Чајкановићеве аргументе при реконструкцији старе српске религије. Значајни су и његови избори из штампане и рукописне фолклорне баштине. Овом приликом пажња је усмерена на тумачења народних песама, било да им је Чајкановић посветио засебне студије или коментаре у антологијама.