(untitled) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2022)
У чланку се бавимо утицајем и присуством родне провинције у романима и приповеткама канонских аргентинских писаца. Након општег увида у тему, наше истраживање усмерено је на три књижевника различитих генерација – Мануела Пуига (Manuel Puig, 1932-1990), Сесара Аиру (César Aira, 1949) и Гиљерма Мартинеса (Guillermo Martínez, 1962). Анализом њихових дела, сагледавањем биографија, одабиром интервјуа и записа, тумачењем чланака који говоре о њиховом опусу у контексту наше теме и проучавањем корпуса који обухвата дела у којима је непосредно присутно њихово родно место, односно где су изражени утицаји њиховог тамошњег детињства, показаћемо да је провинцијско порекло обележило књижевни рад те тројице аутора најјужније земље Латинске Америке. Добијени резултати указаће и на чињеницу да је на бројне аргентинске писце из мањих средина утицала родна провинција, те да су се, суочени с популарном културом, технологијом, политичким околностима и глобализацијом, неки од њих окренули метрополама (Пуиг, Мартинес, Пиља), напустили домовину (Kортасар, Волш) или остали у локалним географским оквирима (Сабато, Ђардинели, Аира).