(untitled) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2022)
У раду ће бити речи о програмском одређењу авангардног југословенског часописа Зенит (1921–1926) према савременој архитектури и примерима зенитистичке концепције архитектуре, као и пројектима који их илуструју. Зенитистички приступ архитектури очитовао се у (1) одабиру репродукованих илустрација интернационалне архитектуре; (2) објављеним преводима програмских текстова европске и руске авангарде који се тичу архитектуре; (3) зенитистичким текстовима на тему архитектуре или коментарима југословенских аутора на савремену архитектуру; (4) пројектима зенитистичке архитектуре Јо Клека, односно Јосипа Сајсела (Josip Seissel). Рад компаративном анализом мапира зенитистичке идеје о архитектури које се махом ослањају на идеје руског конструктивизма – пре свега Иље Еренбурга (Илья́ Григо́рьевич Эренбу́рг) и Ел Лисицког (El Lissitzki), неопластицизма Теа ван Дезбурга (Theo van Doesburg), Баухауса – Валера Гропијуса (Walter Gropius), и модернистичке архитектуре Адолфа Лоса (Adolf Loos). Такође, студија анализира помоћу формалне анализе аутентично зенитистички приступ архитектури, присутан у теорији и примењен у пројектима јединог зенитистичког архитекте Јо Клека. У раду је изнета хипотеза да се у два пројекта за Зенитеум примећује аутентичност зенитистичке архитектуре која лежи у реинтерпретацијама традиције локалне архитектуре на авангардан начин илуструјући визионарски приступ уметности који су зенитисти неговали.