(untitled) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2022)
Слободан Јовановић је указао да је, након што су се појавиле Мисли, изгледало да ће Божидар Кнежевић бити моралиста каквих је било у француској и енглеској књижевности. Јован Скерлић је оценио да Мисли Божидара Кнежевића припадају моралистичкој књижевности и да су најбоље дело своје врсте у српској књижевности. Иако је Бранислав Петронијевић први скренуо пажњу на лепе и оригиналне мисли у Принципима историје, Кнежевићевом капиталном делу, а Скерлић тврдио да су Мисли само упрошћене идеје из Принципа историје, већина афоризама објављених у Мислима не може се пронаћи у Кнежевићевом филозофском систему. Показује се да су поједине Кнежевићеве мисли извучене из контекста Принципа историје, друге личе на идеје које се у њима могу пронаћи, а треће су сасвим личне, скоро аутобиографске. Кнежевићеве мисли преживеле су неколико историјских, књижевних и филозофских епоха.