Евхаристија и(ли) претхришћанска прошлост. Једна богословска реевалуација Чајкановићевих истраживања о слави (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2023)
У мисли Веселина Чајкановића посебно се издвајају његова истраживања феномена крсне славе или крсног имена. Важност његовим запажањима придаје не само фундаментални значај овог феномена за питање о карактеру српског народа и његове религиозности, већ она почива и на изузетној посвећености Чајкановића расвјетљавању питања о поријеклу и суштини славе. Како је један од основних задатака његовог научног опуса била реконструкција „старе српске вере“, тј. паганских слојева у српским народним вјеровањима, чини се да су и његова истраживања феномена славе супстанцијално обиљежена овим захватом. Зато је врло важно да најприје разумијемо Чајкановићева гледишта у односу нехришћанске културе и библијске поуке, а да тек затим погледамо релевантност његових истраживања крсне славе. Аутор се труди да прошири Чајкановићеве парадигме постављене на претпоставкама о дубински претхришћанском карактеру славе тако што ће документовати могуће ритуалне и семиолошке паралеле између крсне славе и евхаристије.