Сликар Павле Васић (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2025)
Павле Васић је био комплексна личност: сликар, научник, професор, уметнички критичар, али је сликарство било и остало његова највећа љубав. Насликао је велики број акварела, уља, графика, написао велики број књига, студија, чланака и приказа изложби. Учио је сликарство у Уметничкој школи у Београду, код Бете Вукановић, Петра Добровића и Илије Шобајића, а потом код Јована Бијелића. Портрети су били веома значајни у његовом опусу, а богатство и складност боја показивали су његов поетски сензибилитет и стилски га сврставали у поетски реализам.