Kишов Излет у Париз и поетичка рефлексија путовања (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2026)
У другом делу Увода у поетику Данила Киша (једна верзија првог дела студије која је део веће целине објављена је ове године у часопису Наслеђе бр. 60), расправља се о запостављеном, обимом невеликом ремек-делу Излет у Париз. Ово рано Кишово дело је пут у свет целе генерације писаца после Другог светског рата. Ослоњен на великог мађарског песника Ендреa Адија, Киш налази нови поетички модел рефлексивног путовања, што има великог значаја за читав његов опус. Затим се студија усмерава ка првој објављеној Кишовој књизи, двороману у којем су Псалам 44 и Мансарда.