Необјављена грађа из Eтнографске збирке Aрхива САНУ : Jован Воркапић – рукописне збирке са Баније (1890) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2026)
У раду се представља садржај рукописне збирке „Српске народне пјесме из Баније у бившој војној Крајини“ из 1890. године, коју је прикупио Јован Воркапић. Његов рукопис је написан ћирилицом и чува се у Архиву САНУ, као део Етнографске збирке. Са жанровског аспекта, ову збирку чине лирске и епско-лирске народне песме које се објављују по први пут и сведоче о континуитету српског фолклорног наслеђа у Хрватској.